Perustoimenpiteisiin pesällä kuuluu, että ensin mehiläiset rauhoitetaan tupruttamalla savuttimella savua pesän lentoaukosta sisään ja sitten osastoihin sitä mukaa kun niitä avataan. Osastojen kakut tarkastetaan irrottamalla ja nostamalla ne pois. Myös osastot täytyy purkaa, että päästään käsiksi alimmaisiinkin. Lopuksi pesä kootaan uudelleen. Aina pesien purkaminen ei tietenkään ole tarpeen. Kaikki liikkeet pesällä on tehtävä rauhallisesti ja tasaisesti, koska äkkinäiset ja nykivät liikkeet ärsyttävät mehiläisiä.

Hoitajan on yleensä syytä käyttää suojahaalaria, joka estää mehiläisiä pääsemästä vaatteiden alle ja hätäännyksissään pistämästä. Verkkokypärä puolestaan estää mehiläisiä sekoittumasta hiuksiin, joiden seassa ne myös puolustautuisivat pistämällä. Kädet suojataan pitkävartisilla nahka- tai kumihanskoilla. Suojavaatteet ovat useimmiten valkoisia, koska vaaleat värit eivät herätä mehiläisten hyökkäyshaluja kuten tummat. Silloin kun kakkuihin ei kosketa eikä mehiläisiä muutenkaan häiritä, mehiläiset eivät hyökkäile eikä niiltä tarvitse juurikaan suojautua.Hoitokausi alkaa keväällä, kun ilmat ovat lämmenneet sen verran, että mehiläiset voivat jo lentää ulkona, ja päättyy syksyllä pesien talvisuojaukseen. Mehiläisten talvilevon aikana huolletaan kalusto kuntoon seuraavaa hoitokautta varten. Talvellakin on toki silloin tällöin käytävä tarkastamassa pesien kunto.

TIESITKÖ: Savu on mehiläisille merkki metsäpalosta, ja saa ne ryntäämään pesään siirtämään ruokavarastojaan turvaan. Häärätessään kakuilla mehiläiset eivät ehdi kiinnittää huomiota tarhaajaan.

Faenza-220507-40