Hunaja kerätään mehiläispesistä satokauden päätteeksi (Suomessa heinä-elokuussa) siten, että hunajakennostot otetaan pesistä pois ja tilalle laitetaan tyhjiä vahakennostoja sekä erillinen ruokinta-astia, jossa on nestemäistä sokeria talviravinnoksi.

Hunaja kuoritaan kennoista kuorimakammalla tai –telalla hunajalinkoon, jossa se irrotetaan keskipakoisvoiman avulla. Lingosta hunaja valutetaan siivilöintialtaaseen, jossa vahanmuruset ja muut roskat jäävät siivilöihin ja puhdas hunaja valuu säilytysastioihin. Roskaton hunaja on sellaisenaan valmista nautittavaksi, mutta myyntihunaja vielä vaivataan pehmeäksi ja notkeaksi.

Suomen ilmaston takia mehiläinen ei ole täällä luonnonvarainen, vaan se on tuotu Suomeen 1700-luvun lopulla tarhausta varten. Jotkin karanneet mehiläisparvet kyllä selviävät Suomen luonnossa, mutta niiden pesistä ei hunajaa saada. Sen sijaan esimerkiksi Afrikassa, jossa villimehiläiset ovat yleisiä, puunrunkopesien sijainnit tiedetään ja villimehiläistenkin hunajaa voidaan kerätä.

TIESITKÖ: Kennohunajassa, joka nautitaan suoraan vahakennoista, luonnolliset aromit ovat säilyneet vahvempina kuin kerätyssä hunajassa. Kennoista irtoavan vahan voi sylkeä pois tai niellä; vaha käyttäytyy elimistössä kuidun tavoin. Kennohunajaa myyvät jotkut mehiläishoitajat ja luontaistuotekaupat.

tummaa-ja-vaaleaa-hunajaa610