Mehiläishoitajat tuovat linkoamansa hunajan Hunajayhtymälle. Hunajaämpärit laitetaan lämpöhuoneeseen, jossa hunaja sulaa niin, että se voidaan seuraavaksi kaataa suuriin selkeytysaltaisiin. Selkeytysaltaissa hunaja on noin 38-40 asteen lämpötilassa pari vuorokautta, ja siinä mahdollisesti olevat vahamuruset nousevat pintaan. Puhdas hunaja siivilöidään ja jäähdytetään.

 

Purkitettava hunaja

Vaivaamalla tehdään osasta hunajaa todella hienokiteistä, pehmeää ja voimaista ymppihunajaa, jota sekoitetaan juoksevaan hunajaan pakkausäiliöissä. Ympätty hunaja on juuri sopivan paksuista purkitettavaksi. Kun hunaja on pakattu purkkeihin, purkit viedään kylmähuoneeseen kiteytymään. Kylmähuoneesta hunaja kuljetetaan keskusliikkeiden varastoihin ja sieltä edelleen kauppoihin kuluttajille.

 

Pullotettava hunaja

Pullotettava hunaja pakataan sellaisenaan juoksevassa muodossa ilman mekaanista vaivauskäsittelyä. Pullotuksen jälkeen hunaja varastoidaan huoneenlämmössä, sillä kylmässä sen kiteytymisprosessi nopeutuu (optimi kiteytymislämpötila on +14°C). Jos hunaja myöhemmin kiteytyy kuluttajapakkauksessa, sen saa helposti jälleen juoksevaan muotoon lämpimässä vesihauteessa.

TIESITKÖ: Selkeytysaltaissa eri tuottajien tuomat hunajat sekoittuvat ja samaan purkkiin päätyy siis hunajaa eri puolilta maata. Tarkan omavalvonnan ansiosta pystymme kuitenkin kertomaan hunajan alkuperän helposti täällä kotisivuillamme – näppäile etusivun hakukoneelle hunajatölkin kannessa oleva parasta ennen päiväys ja saat listan alkuperäpaikkakunnista.

pullonpakkaus610