Viitteellinen päiväsaantimerkintä eli GDA

Hunajayhtymä on ottanut käyttöön uuden helppolukuisen tuotteiden ravintosisältömerkinnän. Vapaaehtoisella pakkausmerkinnällä tuetaan kuluttajien ruokavalioon liittyviä tasapainoisia valintoja.

Viitteellinen päiväsaanti -merkintä eli GDA (Guideline Daily Amount) perustuu Euroopan elintarviketeollisuusliiton CIAA:n suositukseen.

 

Merkintä kertoo ravintosisällöstä

Viitteellinen päiväsaanti (GDA) -merkinnästä voi lukea yhdellä silmäyksellä, minkä verran annos tai muu elintarviketta tavallisesti nautittava määrä sisältää energiaa. Monissa tuotteissa kerrotaan myös sokereiden, rasvojen, tyydyttyneiden rasvojen ja natriumin määrä. Näiden lisäksi merkintä kertoo energian ja ravintoaineiden osuuden viitteellisestä päivittäisestä saannista.

 

Tasapainoinen ruokavalio lähtökohtana

Viitteellinen päiväsaanti (GDA) -merkinnän vertailuarvot perustuvat tasapainoiseen ruokavalioon. Energian vertailuarvona on 2000 kcal:n keskiarvo, jota kuluttajien on mahdollisimman helppo käyttää. Se vastaa normaalipainoisen, kevyttä työtä tekevän, kohtuullisesti liikuntaa harrastavan naisen energian tarvetta.

Sokereiden, rasvan, tyydyttyneen rasvan ja natriumin sekä proteiinin, hiilihydraattien ja kuidun vertailuarvot ovat samansuuntaiset suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa.

GDA