Mesi

Hunajan lähtöaine on kukkien mesi, joka koostuu vedestä (n. 55 %), sokereista (n. 40 %) sekä valkuais- ja kivennäisaineista (n. 5 %). Meden sokeri on enimmäkseen ruokosokeria, mutta yleensä myös rypäle- ja hedelmäsokeria. Sokeripitoisuuteen vaikuttavat kukkien koko, ikä ja sijainti kukinnossa sekä kasvualustan ilmavuus, kosteus ja ravinteisuus. Meden eritys on lajikohtainen ominaisuus, ja samankin lajin meden tuotanto vaihtelee päivän aikana ja kesän eri vaiheissa.

TIESITKÖ: Meden lähtöaine on kasvien siiviläputkissa virtaava siiviläneste. Siiviläputket päättyvät kukissa tai kukkien ulkopuolella oleviin mesiäisiin, joissa oleva eritesolukko erittää mettä. Kirvat pystyvät imemään siivilänestettä suoraan siiviläputkista. Sitä siivilänestettä, joka menee sellaisenaan kirvojen elimistön läpi ja edelleen kasvien lehdille ja maahan, kutsutaan mesikasteeksi. Mehiläiset keräävät myös mesikastetta ja valmistavat siitä lehtihunajaa, joka ulkoisesti muistuttaa hunajaa, mutta josta puuttuvat kukkaishunajan biologisesti arvokkaat ominaisuudet. Lehtihunaja ei ole yhtä hapanta kuin kukkahunaja, sen pH on 4–5,4.

mesi610