Koostumus

Home/Hunajasta/Koostumus

Hunajan koostumukseen vaikuttaa sokerin kiteytyminen ja hunajan käsittely. Runsaasti rypälesokeria sisältävä hunaja kiteytyy, eli muuttuu karkearakeiseksi, nopeasti, varsinkin jos siinä on vain vähän vettä. Hedelmäsokeri sen sijaan on aina nestemäistä eikä kiteytä hunajaa. Juoksevana pysyviä hunajia ovat mm. horsmahunaja ja akaasiahunaja. Suomalainen hunaja tyypillisesti on nopeasti kiteytyvää. Hunajan ostajat haluavat yleensä hienorakeista, notkeaa hunajaa, jota on helppo ottaa lusikalla ja levittää, ja tällaisen koostumuksen saavuttamiseksi on joko ympättävä hienokiteistä hunajaa vielä kiteytymättömään hunajaan tai hajotettava kiteet pienemmiksi vaivaamalla.

TIESITKÖ: Kiteillä tarkoitetaan rypälesokerin karkeita rakeita, joita jotkut erehtyvät luulemaan hunajaan lisätyksi sokeriksi. Hunajaan ei koskaan saa lisätä mitään, eikä esimerkiksi sokerin lisääminen olisi teknisesti mahdollista, koska hunaja itsessään sisältää enemmän sokeria kuin kylläinen sokeriliuos.

Suomalaisen hunajan keskimääräinen koostumus

Hunajapiirakka